"Зал Слави європейського мотокросу" нарешті відбувся!

Не тільки власне цікавими та насправді гарячими гонками відмітився шостий етап Чемпіонату Світу з мотокросу в класі МХ-3, який проходив на міжнародній чернівецькій трасі «Суперкрос». Тим уїк-ендом сталася подія, яка, безперечно, увійде в історію європейського мотокросу. Тим більше, що стосується вона безпосередньо історії цього виду спорту на Буковині, та, звичайно, в більшій мірі, в Європі.

Вперше в Україні, вперше в Європі за сприяння чернівецької асоціації «Техноспорт» та Чернівецького художнього музею було презентовано виставку під назвою «Зал слави європейського мотокросу», яка складалася з фотографій, що розповідали кожному відвідувачеві про історію розвитку та часи справжньої слави мотокросу на Буковині, програмок етапів чемпіонатів Європи та світу в Чернівцях протягом останнього двадцятиріччя, медалів та нагород провідних буковинських мотокросменів. А справжньою родзинкою виставки стали джерсі (змагальні футболки) провідних гонщиків Європи, які вони дарували одному з організаторів виставки, заступнику головного редактора буковинського спортивного порталу sportbuk.com Альберту Комарі саме задля влаштування цієї спортивно-історичної акції.

Новаторство та оригінальність виставки відмітили організатори змагань, представники компанії Youstream, які зазначили, що нічого подібного під час змагань різного гатунку вони не бачили.

Експозиція вразила також і самих учасників змагань, адже розташовувалася вона у приміщенні дирекції парку гонщиків і кожен мотокросмен, проходячи реєстрацію, просто не міг оминути увагою виставку, підготовлену спеціально під етап чемпіонату світу. Більше того, більшість провідних гонщиків висловила бажання також залишити про себе спогади в Чернівцях. Достатньо сказати, що колекція спортивних джерсі збільшилася відразу на 9 (!!!) експонатів, а до цього вона складалася з 13-ти екземплярів. Варто відмітити також, що кожна джерсі є унікальною, оскільки готується під один окремий сезон в обмеженій кількості (зазвичай, у гонщика є від 4 до 6 екземплярів).

Найбільшою на виставці була, так би мовити, чеська «делегація»: її представляли Ян Заремба, Вацлав Розехнал і Томаш Чермак. Нідерланди (Тійс Деркс і Етьєнн Бакс), Польща (Лукаш Лонка й Кароль Кендзерскі) та Україна (Олександр та Микола Пащинські) «відмітилися» двома представниками, по одній джерсі було від гонщиків Латвії (Лауріс Дайдерс), Росії (Дмитро Паршин), Білорусі (Євгеній Тилєцкій) та Хорватії (Ненад Шипек). 

Ця подія вже анонсувалася раніше, і нарешті її дебют відбувся. Відтепер плануються, так би мовити, «виїздні сесії» виставки. Цьому обіцяв сприяти керівник міського відділу у справах спорту пан Святослав Дяконюк. Найближчим часом очікуємо «Зал слави європейського мотокросу» на стадіоні «Буковина» під час проведення матчів провідної футбольної команди краю, а потім… Виїздів до інших українських мототрас, до етапів чемпіонатів Європи та світу в інших країнах. Хтозна, може те, що започаткували на Буковині, згодом перетвориться на добру традицію і в інших країнах?..

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте